Bedrijfsfiets voor grote en kleine bedrijven

Onderscheid jezelf als werkgever: 1 op de 2 werknemers heeft interesse in een fiets van de zaak

Enkele voordelen voor de werkgever

Gezondere en blijere werknemers
Beweging en buitenlucht zijn bijzonder gunstig voor lichaam en geest. Niet toevallig dus dat fietsende werknemers ca 1 dag per jaar minder ziek zijn.
Aantrekkelijke aanvulling op de verloning
Op fiscaal vlak ca 50% efficiënter dan cash verloning, en onder bepaalde voorwaarden zelfs kosteloos voor de werkgever.
Verantwoord ondernemen
Met een fietsplan scoor je op élk vlak van maatschappelijk verantwoordt ondernemen, en los je mee de mobiliteitsknoop op.
Combineren naar hartelust
De bedrijfsfiets mag gecombineerd worden met bedrijfswagen en openbaar vervoer. Bovendien past de bedrijfsfiets perfect in het federaal mobiliteitsbudget en in een cafetariaplan.

Informatiepakket ontvangen?

Ontvang direct een compleet overzicht over de leasefiets regeling voor werkgevers.

Hoe het werkt

1. Jouw wensen

We bekijken samen met jou hoe jullie huidige mobiliteit ervoor staat, en waar jullie naartoe willen. Wil je het fietsplan kostenneutraal maken via verloning? Wat vinden jullie belangrijk op vlak van veiligheid, comfort, ontzorging en ambities op korte en/of lange termijn?

2. Wij gaan aan de slag

B2Bike werkt voor jouw bedrijf een fietsplan op maat uit, met een fiets policy volgens jullie voorkeuren, in aankoop of leasing. Daarbij kijken we naar het totaalplaatje en gaan we op jacht naar sterke en zwakke schakels, op zoek naar een zo groot mogelijk positief effect aan een zo laag mogelijke kost.

3. Fietsplan op maat

Jouw bedrijf is uniek en daarmee houdt B2Bike rekening. Met jouw wensen en voorkeuren, kunnen we jou een breed scala aan oplossingen voorstellen. Dit geldt zowel voor de fiets policy zelf, als voor de flankerende maatregelen zoals informatiesessies, fietsvriendelijke stallingen, etc.

4. Implementatie

Voor het informeren en enthousiasmeren van jouw collega’s tekent B2Bike graag present op het bedrijf. Met een presentatie of een kick-off infosessie geven we alle ins-en-outs van het fietsplan. Via onze beveiligde online tools is elke stap eenvoudig te consulteren en in realtime op te volgen.

Wenst u ook een fitter en energieker team te hebben? Wilt u ruimte en energie besparen? Wilt u uw ecologische voetafdruk verkleinen? En dit alles met aantrekkelijke fiscale voordelen? Kies dan voor een op maat gemaakt fietsplan.

Het fietsplan: wat werkgevers willen weten

Welke looptijden zijn er bij leasing en aankoop?

Bij de operationele leasing is 36 maanden de standaard looptijd. In geval van een aankoop schrijft de fiscus 36 maanden voor als de kortst toegestane periode voor een lineaire afschrijving naar 0%.

Wat zijn de voordelen en wat is de kost van een fietsplan voor de werkgever?

Een fietsplan is meestal in eerste lijn al kostenneutraal voor de werkgever, zowel in de aankoopoptie als in de leaseoptie. In dat geval wordt via een brutoloonruil, een cafetariaplan of het federaal mobiliteitsbudget gewerkt om de externe kosten van het verwerven van de fiets te annuleren. Wat je als werkgever daarnaast cadeau krijgt zijn al de secundaire voordelen van meer fietsgebruik. De plaats die je bespaart door minder auto's op de parking, de medewerkers die fitter en blijer zijn zonder dat het je een cent extra kost, de vergroening van het woon-werk verkeer zonder grote investeringen, ... dit zijn allemaal voordelen die de werkgever er dus zomaar bij krijgt.

Welke verzekeringen zijn er en wat dekt die verzekering?

De fietsen zijn alle gedekt door een polis schade en diefstal. Deze dekt gedurende de looptijd (standaard 36 maanden) schade en diefstal, met een vrijstelling van slechts 25€ per schadegeval. Bij diefstal wordt je fiets vervangen door een andere fiets van hetzelfde type, en dat binnen hetzelfde huurcontract. Behoudens een klein aantal logische uitsluitingen is eigenlijk alle schade gedekt. Zo is het uiteraard nodig dat je je fiets op slot zet aan een verankeringspunt om te kunnen rekenen op de diefstaldekking en zal schade niet gedekt worden als je ze zelf met opzet hebt aangebracht. Respecteer je de basis, dan ben je geheel zorgenvrij. Bij een speed pedelec bieden we daarnaast een polis burgerlijke aansprakelijkheid aan. Deze is niet wettelijk verplicht maar wel een erg goed idee, want ze dekt de schade die je zou kunnen veroorzaken aan andere weggebruikers. Tot slot is er ook een optionele verzekering ‘e-bike garantie’ die in het 3de gebruiksjaar de rol overneemt van de fabrieksgarantie die doorgaans slechts 2 jaar bescherming biedt.

Hoe wordt het onderhoud geregeld?

Je lokale fietsenwinkel zal niet enkel je nieuwe fiets leveren, deze handelaar staat doorgaans ook in voor het goede onderhoud en de herstellingen ervan. Deze fietsenwinkel heeft de juiste onderdelen en gereedschappen in huis en kent de gebruiker en de fiets het best. Onderhoud zit desgewenst mee in jou fietspolicy en in het lease- of aankoopbedrag, waarbij je de keuze hebt uit drie formules (in functie van de fiets, type & haar gebruik). Om het onderhoudstegoed op te volgen krijgen de fietsgebruikers een B2Bike servicepas. Na elk onderhoud zal de dealer de kaart scannen om de gemaakte kosten af te rekenen. Het onderhoudstegoed kan men dag en nacht online raadplegen via de handige B2Bike tools.

Welke fietsmerken en type fietsen kan ik aanbieden?

Het antwoord is eenvoudig: dit bepaal je volledig zelf want vanuit B2Bike geldt er in principe geen beperking. Je kan élk fietsmerk & type fiets aanbieden dat binnen ons uitgebreid netwerk van meer dan 800 professionele dealers te vinden is. Zowat élk kwalitatief fietsenmerk dat er in ons land verdeeld wordt, is wel te vinden in ons dealernetwerk. Je bepaalt zelf of bijvoorbeeld het nemen van een speed-pedelec past binnen uw fietsplan en of er aan bijkomende voorwaarden moeten worden voldaan (bv. een verplichte helm / een cursus defensief rijden,...).

Wat gebeurt er als de huurperiode ten einde komt?

Bedrijven en overheden die bij B2Bike fietsen leasen, kunnen hun werknemers de mogelijkheid geven om als eerste de keuze te krijgen om de fiets al dan niet over te nemen aan de restwaarde na het einde van het contract.

Wanneer het einde van de huur nadert ontvangt de werknemer dus een bericht van B2Bike, met daarin de vraag of men daarvoor interesse heeft. Indien de werknemer de fiets wenst over te nemen zal in de laatste maand van het contract de overnamefactuur opgemaakt worden die eenvoudig online betaald kan worden. Als de werknemer de fiets niet wenst over te nemen dan brengt deze de fiets terug naar de B2Bike fietsenwinkel op of voor de einddatum van de huur. De fiets is niet verloren want na afloop van de huur zonder overname zal B2Bike de fiets op de tweedehandsmarkt een nieuw 2de leven geven!

Lopende leasings, kan ik voor deze is afgelopen een nieuwe laten bestellen?

Op parafiscaal vlak is het niet uitgesloten om twee fietsen tegelijk in dienst te hebben, bvb als je soms een vouwfiets en soms een ebike nodig hebt, maar die voorwaarden zijn vaak niet aanwezig. De meeste werkgevers laten daarom eenvoudigweg niet toe om twee fietsen tegelijk te leasen. In hun fietspolicy staat dat een bestaand contract afgelopen moet zijn vooraleer een nieuwe fiets in dienst wordt genomen. Om je twee leasings mooi aan te laten sluiten, kan je best op voorhand een nieuwe bestelling opstarten. Bij goedkeuring, wordt de vroegste afhaaldatum doorgegeven aan de fietsenwinkel, zodat er geen overlap ontstaat tussen beide huurcontracten. Gemiddeld starten werknemers drie maanden voor het einde van de leasing met de zoektocht naar de nieuwe fiets van hun dromen.

Welke werkbelasting betekent een fietsplan voor mijn HR-diensten?

Bij de opstart van een fietsplan, is de HR-dienst samen met B2Bike op pad om een strategie op maat te ontwikkelen. Wij staan u daarin met raad en daad bij en zetten ons volledig in voor een maximale ontzorging. Dankzij het online werkgeversplatform betekent de uitrol van het fietsplan slechts een minimale belasting voor uw HR-diensten. Zo kunnen offertes online door u worden goedgekeurd en heeft u steeds inzicht in de statistieken van de fietsvloot via een gepersonaliseerd dashboard.

Enkele werkgevers die al op de fiets zitten

Ons fietsplan maakte deel uit van een groter project waarin ook ons busvervoer werd herbekeken. We wilden niets aan het toeval overlaten en daarom kozen we, na de markt bevraagd te hebben, voor B2Bike. Hun totaalaanpak heeft ons overtuigd, en daar hebben we na 6 jaar ervaring nog altijd geen spijt van.

Tom V. P., Facility manager

B2Bike heeft ons uitstekend geholpen bij het opzetten van ons fietsplan. Toen de fietsenstalling te krap begon te worden, zochten we een aannemer daarvoor. Tot onze verrassing kon B2Bike ook daarvoor zorgen, en ze hadden zelfs het beste voorstel. Een stalling die écht gebruiks- en onderhoudsvriendelijk is, voor en door fietsers, voor een competitieve prijs.

Griet D., Milieucoördinator

Bij de opstart heeft B2Bike ons uitstekend geholpen bij de communicatie naar het personeel. Vanwege ons drieploegensysteem en de diverse locaties was dat een uitdaging waar we tegenop zagen. Gelukkig heeft B2Bike presentaties gegeven en testritten aangeboden op al onze verschillende locaties, meerdere dagen en dat de klok rond bij elke shiftwissel, waardoor het eigenlijk een plezier was. Inmiddels hebben we meer dan 1.200 fietsen in dienst en onze werknemers zijn zeer tevreden.

Laura S., Human Resources

Ons bedrijf was een van de eerste bedrijven in onze sector die een fietsplan ging opzetten. We stonden voor de uitdaging een fietspolicy op te stellen die OK zou zijn voor onze sociale partners. Dankzij de hulp van B2Bike was dat een soepel proces.

Patrick V.H., Human Resources

Ons personeelsbestand is gemengd Frans & Duitstalig. We vonden het fijn dat B2Bike met haar IT platform ook de Duitstaligen in hun moedertaal kon bedienen. Daarnaast zijn we ook zeer tevreden over hun beschikbaarheid via mail en telefoon.

Volker O., HR verantwoordelijke

Klaar om ook op de fiets te stappen?

Ons team staat klaar om u verder te helpen.